Karbantartás és tisztítás

Adunk néhány tippet

Annak érdekében, hogy matracaink, párnáink és gyapjútermékeink hosszú éveken keresztül ugyanazt a kényelmet és funkcionális szolgálatot biztosítsák számodra és szeretteid számára, összegyűjtöttük a szakszerű karbantartás és tisztítás legfontosabb ajánlásait.

Matracok

Matracod élettartamát megnövelheted, ha bizonyos időközönként megforgatod azt. Ugyan az alapanyagok mindegyike rendelkezik megfelelő alakvisszanyerési tulajdonsággal, a forgatással tehermentesített szakasz kis nyugalomhoz jut. A forgatásnál azonban mindig vedd figyelembe, hogy milyen kialakítású matracot használsz: az egyoldalas matrac csak az egyik oldalán kínál optimális fekvőfelületet, így itt megforgatás helyett csak elforgatásról beszélhetünk.

Ha igazán meg kívánod védeni matracodat, használj matracvédőt! Ez egy olyan plusz réteg a matracod és a lepedőd között, amely felfogja az esetleges szennyeződéseket. Mosása, tisztítása lényegesen egyszerűbb, ezért használatát jó szívvel ajánljuk! Azt azonban nem ajánljuk, hogy idegen anyagokkal, például nylonnal vagy fóliával próbálkozz, ugyanis ezzel a matrac által nyújtott alváskomfort és alvásklíma rossz irányba változik.

Ha megesett a baj és a matrac huzatát mosni kell, mindig vedd figyelembe a tisztítási címkén szereplő ajánlásokat. Legtöbb huzatunk mosógépben, maxium 60 ˚C-on, kifordítva mosható, de kémiai tisztításuk is megengedett. A klórtartalmú fehérítőszer a matrachuzat ellensége, ezért soha ne használj ilyen fehérítőt, továbbá ne szárítsd a matrachuzatot szárítógépben, ahogy a használat előtti vasalás sem megengedett.

Ha nagyon nagy a galiba és a szennyeződés a matractestbe is bekerült, akkor használat előtt mindenképpen gondoskodnod kell annak megfelelő kiszárításáról. A hajszárító használatát kerüld el, sokkal jobb, ha megfelelő légmozgás mellett a matrac szárítása normál hőmérsékleti tartományban történik.

Lényegesen könnyebb a helyzet a préselt kókuszrostból készített csecsemőmatracok esetén, hiszen a latexált kókuszrost lap kézmeleg vízzel a zuhany alatt átmosható. Itt is fontos azonban a megfelelő száradás: használat előtt mindig győződj meg arról, hogy teljesen kiszáradt-e a matrac!

Párnák

A párnahuzat mosása a tisztítási címkén szereplő ajánlások figyelembevételével történjen: többnyire a matrachuzatoknál már bemutatott módon kell eljárni, azaz kifordítva, maxium 60 ˚C-on moshatod gépben, a szárítógép, a vasaló és a klórtartalmú fehérítők használatát mellőzni kell. Folyékony anyagtól származó szennyeződés esetén használat előtt gondoskodni kell a párna, vagy a töltőanyag tökéletes szárításáról.

Gyapjútermékek

A gyapjú egy speciális anyag, ezért tisztítása is speciális eljárást igényel! A gyapjú természetes lanolintartalmának és eredeti anyagstruktúrájának megőrzéséhez érdemes mindig kifejezetten gyapjútermékek tisztításához kifejlesztett termékeket alkalmazni.

A mosás mellett a gyapjútermékek meghálálják a bizonyos időközönként történő, ún. tisztító átszellőztetést is. A közvetlen, erős napfény, a nyári meleg erre kevésbé alkalmas, sokkal előnyösebb, ha télen, szitáló esőben vagy ködös, nyirkos időben történik kiszellőztetésük.