Segítünk választani

Vitalitásod,
egészséged

megőrzésében a regenerálódásnak, a megfelelő, valóban pihentető alvásnak éppoly fontos szerepe van, mint az egészséges táplálkozásnak, vagy a rendszeres testmozgásnak. Miként életviteled és étrended, úgy hálószobád kialakítása is bizonyos fokú tudatosságot igényel, ezért matracvásárlás előtt érdemes áttekinteni az egészséges pihenés szabályrendszerét.

Életkori sajátosságok

A különböző életszakaszokban, így csecsemő-, gyermek- és felnőtt korban eltérő igények fogalmazódnak meg a fekhellyel kapcsolatban.

A megfelelő csecsemőmatrac kiválasztásakor a szabad levegővétel, a szabad mozgás és a könnyű tisztíthatóság biztosítása, illetve az allergének távoltartása a legfontosabb feladat.

A gyermek- és ifjúsági matracok esetén a fejlődő gerinc megfelelően rugalmas alátámasztása elengedhetetlenül fontos, így ebben az életszakaszban az ideális fekhely egy rugalmas alátámasztást biztosító lécesbetétből és a vele együttműködő matracból áll.

Felnőttkorban a megfelelő fekhely kiválasztásakor a matracok használati periódusában (minőségtől függően akár 10-12 év) bekövetkező súlyváltozásra is érdemes felkészülni. Minthogy szinte törvényszerű a testsúlyunk változása/ingadozása, célszerű olyan típust választani, amely nagyobb súlytartományban is biztosítja az egészséges alvás alábbiakban áttekintett feltételeit.

Testsúly, testfelépítés és testtartás

A pihentető, egészséges alvás alapvető anatómiai feltétele, hogy fekhelyed a komfortos testbefogadás, testkontúrkövetés mellett megfelelő gerincalátámasztást biztosítson számodra.

Ideális esetben oldalt fekvő helyzetben gerincoszlopod megtartja egyenes, hason vagy háton fekve pedig megtartja homorú és domború alakját. Azaz ideális gerincalátámasztás esetén tested tartóoszlopa megőrzi természetes alakját, és minthogy a tartó funkciót éjszaka fekhelyed látja el, a gerinc mellett futó izomzatod elernyedten pihenhet.

Mindeközben a fekhelyeddel érintkező testfelületednek egy puha, komfortos befogadó közegre van szüksége. A legfontosabb elvárás, hogy ne alakuljanak ki a testfelületeden magasnyomású pontok, hiszen ezekben a régiókban a nyomás hatására akadályozottá válik a vér- és nyirokáramlás, ami zsibbadást, gyakori forgolódást, azaz nyugtalan alvást eredményez.

Könnyű belátni, hogy mindezeket a kívánalmakat csak egy személyre szabott fekhely képes maradéktalanul teljesíteni, éppen ezért testsúlyod (mekkora súlyt kell megtartania a fekhelyednek?), testalkatod és leggyakoribb alvási pózaid (hol vannak testeden azok a zónák, ahol magasnyomású pontok alakulhatnak ki?) alapján válassz matracot!

Egészséges közeg és alvásklíma

Az elmúlt évtizedben a minőségi alapanyagok gyártói sokat tettek az egészséges alvásközeg megteremtéséért. Számtalan olyan matracon belül és kívül felhasznált anyag van, amely természettől örökölten atkaűző és/vagy baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett számos olyan szerkezeti megoldás is elterjedt, amely a matractestben folyamatos légáramlást vagy átszellőzést eredményez, így a modern matracokban már nem alakul ki meleg, nedves, nyirkos közeg, ami az egyik leggyakoribb allergén, a házi poratka elszaporodásához vezet.

A megfelelő klíma természetesen alvásod minőségében is fontos szerepet játszik. A matrachuzatok között „intelligens” jelzővel illetett típusok például olyan alapanyagokat és technológiákat alkalmaznak, amelyek pihenő tested környezetének hő- és nedvességszabályozását is ellátják, sőt, gondoskodnak akár a megfelelő aromaterápiás kényeztetésedről is.

Egészségügyi állapot

Bizonyos helyzetekben tested a megszokottól eltérő gondoskodást igényel. Időszakos gerinc- vagy izületi bántalmak esetén, hölgyeknél akár a várandósság hónapjaiban megváltoznak a fekhellyel kapcsolatos elvásárások. Ezekben az időszakokban segítségedre lehetnek az ún. topperek vagy fedőmatracok, amelyekkel a fekfőfelület keménysége hatékonyan befolyásolható. Hasznos segítség lehet továbbá egy állítható lécesbetét is, hiszen a lábrész megemlésével például tehermentesíthető ágyéki gerincszakaszod, a fejrész megemlésével pedig kényelmesebbé teheted az ágyban töltött órákat.