Vásárlási tanácsok és tippek

Fekhelyed
akkor lesz igazán tökéletes, ha igazodik hozzád!

Életkorod, testsúlyod, testfelépítésed és alvási szokásaid, valamint egészségügyi állapotod, s ezen belül is izületeid és gerincoszlopod állapota, illetve szervezeted allergénekre adott reakciói alapvetően befolyásolják a megfelelő matrac kiválasztását.

Matracok csecsemőknek

Csecsemőmatrac választásakor részesítsd előnyben azokat a típusokat, amelyek felülete nem süpped be a gyermek súlya alatt, és amelyek kellő rugalmassággal, határozott alátámasztást biztosítanak. Válassz olyan matracot, amelynek huzata könnyen levehető, gépben mosható, illetve olyan alapanyagokat vonultat fel, amelyek antibakteriális és antiallergén tulajdonságokkal rendelkeznek.

Matracok gyerekeknek

Gyermek- és ifjúsági matrac vásárlásakor egy folyamatosan – időszakosan akár egyszerre sokat – növő szervezetről kell gondoskodnod. Ez az élettani sajátosság egyebek mellett megfelelő gerincvédelmet igényel, így ha teheted, a matrac mellé vásárolj rugalmas alátámasztást biztosító lécesbetétet is. További fontos szempont, hogy ebben az életszakaszban általában még nem beszélhetünk felnőttekre jellemző testsúlyról, ezért keress olyan típust, amely az alacsonyabb testsúlytartományban is biztosítja azokat a kényelmi, izület- és gerincvédelmi funkciókat, amelyeket a felnőtteknek szánt matracoktól is elvárhatsz.

Matracok felnőtteknek

CSAK SZEMÉLYRE SZABOTTAN!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ideális fekhely személyre szabott, azaz testsúlyod, testfelépítésed és alvási szokásaid szerint megfelel tested elvárásainak. Gerincoszlopod stabil, de kellően rugalmas alátámasztást, az ággyal érintkező testfelületed pedig puha és komfortos befogadást igényel. A hatás-ellenhatás elvén alapulva tehát az ideális matrac kiválasztásakor abból kell kiindulnod, hogy mekkora (test)súlyt kell viselnie matracodnak, illetve testalkatodból és alvási pózodból kiindulva hol alakulhatnak ki azok a zónák, ahol a legnagyobb nyomás keletkezik. Minden esetben ezekre az információkra támaszkodva válassz!

És azt se felejtsd el, hogy felnőttként egy jó minőségű matracot akár 10-12 évig is használhatsz, ezért vásárláskor érdemes az említett időintervallumban bekövetkezhető súlyváltozással is kalkulálni: válassz úgy matracot, hogy az +/- 15 kg-os súlyváltozás esetén is kellő komfortot nyújtson!

KERÜLD AZ ALLERGÉNEKET

A megfelelő matrac az anatómiai elvárások mellett egy sor egyéb szükségletednek is megfelel. Kerüld az allergéneket, matracvásárláskor részesítsd előnyben azokat az antibakteriális alapanyagokat felvonultató típusokat, amelyeknél a matracmag belső átszellőzése is megoldott! Így elkerülheted a rendkívül allergén házi poratka elszaporodásának kedvező, nedves és párás, idővel kellemetlen szagú közeg kialakulását is.

GONDOSKODJ A MEGFELELŐ ALVÁSKLÍMÁRÓL!

A matrac belső átszellőzése mellett gondolj a megfelelő alvásklíma biztosítására is! Keresd azokat a modelleket, amelyek téli és nyári oldallal készülnek, vagy válassz olyan típust, amely nedvesség- és hőszabályozó huzattal készül!

PANASZ ESETÉN KÉRD KI KEZELŐORVOSOD VÉLEMÉNYÉT!

Ha időszakos egészségügyi problémáid (pl.: derékfájás, lumbágó, isiász) miatt tested stabilabb és keményebb fekhelyet igényel, válassz olyan fedőmatracot, amely a fekvőfelületet felkeményíti. Várandósság esetén válassz olyan fedőmatracot, amelytől a fekvőfelület puhább, komfortosabb lesz.

Gyakori és állandósult mozgásszervi-, gerinc- és nagyizületi problémák esetén ne kísérletezz, ne hagyatkozz az interneten fellelhető információkra, helyettük a számodra leginkább megfelelő fekhely kiválasztásában kérd ki kezelőorvosod tanácsát!

További
6 fontos tanács

01Ha meglévő ágykeretbe keresel új matracot, vásárlás előtt gondosan mérd le a rendelkezésre álló helyet!

02Ha kétszemélyes, ún. franciaágyba keresel ágybetétet, mindkét félnek személyre szabottan, de egyforma magasságú matracot válassz!

03Ha testmagasságod igényli, válassz a megszokottnál hosszabb matracot!

04Ha meglévő ágykeretbe vásárolsz új matracot, mindig vedd számításba, hogy mire kerül az ágybetét! A stabil, merev alátámasztást nyújtó ágyrács vagy másnéven ágydeszka másmilyen matracot igényel, mint egy rugalmas alátámasztást biztosító lécesbetét!

05Ha körültekintően akarsz dönteni, vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a kiválasztott matrac bevizsgált, ellenőrzött alapanyagokból készült-e!

06Ha körültekintően kívánsz dönteni, vásárlás előtt érdeklődj a matracra vonatkozó garanciákról, s azok részleteiről!